Nalaganje...
Datum je bil dodan: 26 Apr 2017 Spletna stran Mlekarne Krepko

Obiščite spletno stran Mlekarne Krepko http://www.mlekarna-krepko.si/

Datum je bil dodan: 28 Nov 2012 Kaj so BIO izdelki

Biološko (bio), ekološko (eko) ali organsko so zaščitena poimenovanja za ekološko pridelane proizvode. Številne raziskave so pokazale, da so ekološko pridelana in predelana živila boljša od konvencionalno pridelanih živil. Ekološka živila so živila z visoko kakovostno prehrambeno vrednostjo, odlikuje pa jih višja vsebnost vitaminov in mineralov ter bogatejši okus.

Konvencionalno pridelana živila običajno vsebujejo cel kup E-jev. Za njimi se skriva marsikaj: od dokaj nedolžnih sredstev za konzerviranje, do različnih, v laboratoriju rojenih kemikalij. Dodatke dodajajo v živila za konzerviranje, za izboljšanje barve in okusa ter zato, da je pridelava in predelava živil cenejša. Dodatki, ki jih uporablja industrija, da je izdelek privlačen, dolgotrajen in poceni, so po vsebnosti življenjsko pomembnih snovi siromašni, človeškemu organizmu ne koristijo, lahko mu celo škodijo.

Ekološko kmetovanje pa ne dovoljuje uporabe kemičnih sredstev, razkuženih semen, lahko topnih mineralnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov, sintetičnih dodatkov v krmilih in kakršnega koli zdravljenja živali s kemoterapevtiki. Tudi pri predelavi je cilj v kar največji meri ohraniti hranilne snovi, ki jih vsebuje pridelek. Uporaba umetnih konzervansov in barvil ni dovoljena. Zato so ekološka živila bistveno bolj kakovostna kot konvencionalna. Ekološko kmetijstvo nam zagotavlja hrano, s katero smo bolj zdravi, hkrati pa ohranja naravo: pomaga ohranjati čist zrak in vodo ter celotno bogastvo živalskega in rastlinskega sveta, kar najmanj obremenjuje okolje, ohranja rodovitnost tal in ščiti naravne življenjske vire.

 

 

 

Kaj je razlika med BIO in EKO?

Oznaki bio in eko imata enak pomen in se nanašata na ekološko pridelavo skladno z evropskimi predpisi, ki urejajo področje ekološkega kmetovanja. Nekatere države Evropske unije uporabljajo termin ekološko, druge pa biološko kmetovanje. Zato je pravilno tako označevanje eko kot bio.

Izdelke lahko kot eko ali bio označi samo tisti pridelovalec, ki ima ekološke proizvode. Vključen mora biti v kontrolo ekološke pridelave in predelave pri eni izmed kontrolnih organizacij, ki je akreditirana po mednarodnem standardu. Oznaka eko/bio se tako lahko uporablja samo za proizvode, ki imajo več kot 95 odstotkov ekoloških sestavin.